Znamenitosti Bele krajine

Bela krajina je svojevrstna obmejna pokrajina, dežela belih bréz in praproti, belih noš, razgibanih vinskih goric in bogatega ljudskega izročila. Tu še vedno tkejo laneno platno, vezenine in izdelujejo izdelke domače obrti. Poleti na svoje bregove vabi topla Kolpa, pozimi pa smučišče Gače (po novem Bela). Vinu in vinogradništvu je posvečena Vinska vigred v Metliki, pozdrav pomladi je Jurjevanje v Črnomlju. Svojevrstno doživetje pa je tudi poroka na Semiški ohceti v Semiču, kjer po starih ženitovanjskih šegah sklenejo prave poroke in postrežejo z belokranjskimi jedmi. Vrtijo se odojki, na mizi so kokošje in svinjske pečenke, belokranjski žlinkrofi, ne manjka razkošna ohcetna potica, flancati in prsna potica.

Z zgodovino nas seznanjata Belokranjski in Slovenski gasilski muzej v Metliki. V Krajinskem parku Lahinja je zaradi številnih pojavov, značilnih za plitvi kras, izjemno stičišče naravne in kulturne dediščine. Prava etnološka posebnost je vas Veliki Nerajec, kjer je tudi središče parka in izhodišče za pešpoti. Posebnost vinorodnih Drašičev je soseska zidanic, nekdanja vinska banka, kjer obiskovalce seznanijo s tradicijo pridelovanja vin in običaji, ki so se ohranili vse do danes.

Za Belo krajino so značilne ohranjene stare šege ter značilne belokranjske pojedine, kot so: belokranjska šara iz rumene kolerabe in fižola, žlinkrofi, poparjeni štruklji, nadevani z ocvirki, belokranjska sarma z glavino ter čmari - nadevani želodci. Značilna je tudi belokranjska povitica, nadevana  z bučnimi pečkami in konopljenim semenom, belokranjska gibanica in pogača, krompirjeva potica, sadni kruh, stročji fižol s kislim mlekom, belokranjsko cvrtje, jagenjček z ajdovo kašo, ovčji zrezki, v testu pečen šinkenj in pečena gos. Med bogato kulinariko Bele krajine spada še znameniti belokranjski matevž, ki je pripravljen z veliko česna in debelimi ocvirki. Prav posebna poslastica v kulinarični ponudbi te pokrajine pa je prav gotovo pečen odojek in jagenjček, ki ga nikjer drugje ne pripravijo tako hrustljavo kot ravno tu. 
Od vin je značilna metliška črnina. Točijo pa tudi žlahtno modro frankinjo, žametno črnino in mnogo belih vin, od sivega pinota do rumenega muškata.

Ob božiču ne sme na mizi manjkati poprtnik - znameniti belokranjski kruh božičnik v obliki hlebca, na vrhu okrašen z liki.

Bela krajina